Table of contents
- Μια σύντομη εισαγωγή στο Opencart
- Εγκαθιστώντας το OpenCart
- Πίνακας διαχείρισης OpenCart
- Κατηγορίες και προϊόντα
Υπάρχουν πολλές πλατφόρμες στον τομέα του ecommerce. Ωστόσο, εάν θέλετε να δημιουργήσετε ένα πλήρως εξοπλισμένο eshop χωρίς να ξοδέψετε πολύ χρόνο, η πλατφόρμα του OpenCart είναι μία από τις καλύτερες επιλογές που διατίθενται στην αγορά. Τα συστήματα διαχείρισης διαδικτυακών καταστημάτων που βασίζονται στην PHP είναι ευρέως δημοφιλή μεταξύ των διαδικτυακών καταστημάτων.
Αυτός ο οδηγός είναι ιδανικός για όσους είναι νέοι στο Opencart και για όσους θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα για τις λεπτομέρειες της πλατφόρμας.
Μια σύντομη εισαγωγή στο Opencart
Το OpenCart είναι μια διάσημη πλατφόρμα στη βιομηχανία ηλεκτρονικού εμπορίου. Οι προγραμματιστές έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά για να το κάνουν μια αξιόπιστη και ισχυρή πλατφόρμα για διαδικτυακά καταστήματα. Το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης καταστημάτων είναι γραμμένο σε γλώσσα PHP, η οποία χρησιμοποιεί τη βάση δεδομένων MySQL, οπότε δεν έχει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία.
Το OpenCart μπορεί να τρέξει σε οποιοδήποτε περιβάλλον φιλοξενίας ηλεκτρονικού εμπορίου με PHP 5.4 ή παραπάνω, βάση δεδομένων MySQL, τουλάχιστον 500 MB ελεύθερου χώρου (το μέγεθος του καταστήματος εξαρτάται από τον αριθμό των κατηγοριών, προϊόντων και εικόνων) και με mod_rewrite module σε Apache server.
Το OpenCart απαιτεί επίσης λίγα PHP libraries/modules συμπεριλαμβανομένων των Curl, ZIP, Zlib, GD Library, Mcrypt, Mbstrings και XML. Οι παραπάνω απαιτήσεις συστήματος θα πρέπει πάντα να είναι διαθέσιμες στον πάροχο φιλοξενίας σας. Κατά τη διαδικασία εγκατάστασης, το OpenCart θα ελέγξει για όλες αυτές τις απαιτήσεις. Σε περίπτωση που λείπει κάποιο από τα παραπάνω, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον πάροχο φιλοξενίας σας.
Εγκαθιστώντας το OpenCart
Πριν από την εγκατάσταση, βεβαιωθείτε ότι έχετε τα διαπιστευτήρια FTP και τις πληροφορίες της βάσης δεδομένων σας. Πρώτα απ’ όλα, επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα λήψης του OpenCart και κατεβάστε την τελευταία έκδοση της πλατφόρμας. Εναλλακτικά, μπορείτε να την κατεβάσετε από το opencart.gr. Ανεβάστε το αρχείο .ZIP στο διακομιστή σας και εξαγάγετε το. Τώρα, μετονομάστε το config-dist.php σε config.php (μπορείτε να το βρείτε στον κατάλογο μεταφόρτωσης) και το / admin / config-dist.php σε Upload / admin / config.php. Τέλος, μετακινήστε όλα τα αρχεία και τους φακέλους από τον κατάλογο μεταφόρτωσης (Upload directory) στο διακομιστή σας.
Μπείτε στην αρχική σελίδα του καταστήματός σας και ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να εγκαταστήσετε το OpenCart στον διακομιστή σας.
Βήμα 1ο: Αποδεχτείτε την Άδεια χρήσης πατώντας το κουμπί ΣΥΝΕΧΕΙΑ.
Βήμα 2 ο: Το OpenCart τώρα θα ελέγξει για τις απαιτήσεις στο περιβάλλον φιλοξενίας σας. Εάν κάτι εμφανίζεται σε κόκκινο χρώμα, διαβάστε το σφάλμα και πραγματοποιήστε τις απαραίτητες αλλαγές. Πατήστε CONTINUE εάν όλα είναι γραμμένα με πράσινο χρώμα.
Βήμα 3ο: Στη σελίδα Configurartion, θα παρέχετε τα διαπιστευτήρια (username, password) για τη βάση δεδομένων σας. Αυτά θα τα λάβετε από τον πάροχο φιλοξενίας σας. Πατήστε το κουμπί CONTINUE μόλις συμπληρώσετε τη φόρμα με τα απαιτούμενα δεδομένα.
Βήμα 4ο: Και τελειώσατε! Ωστόσο, προτού συνεχίσετε, σημειώστε ότι υπάρχει μια προειδοποίηση που συνιστά τη διαγραφή του καταλόγου εγκατάστασης που βρίσκεται στο διακομιστή σας. Αφαιρέστε το και είστε έτοιμοι να συνεχίσετε είτε στο κατάστημα σας είτε στον πίνακα διαχείρισης.
Πίνακας ελέγχου
Ας ρίξουμε μια ματιά στον πίνακα διαχείρισης του OpenCart από όπου μπορείτε να δημιουργήσετε το κατάστημα ηλεκτρονικού εμπορίου σας σε χρόνο μηδέν. Μεταβείτε στη διεύθυνση www.yourdomain.com/admin και συνδεθείτε με τα διαπιστευτήρια διαχειριστή (username και password) που χρησιμοποιήσατε στο Βήμα 3.
Το πρώτο πράγμα που θα δείτε είναι ο Πίνακας ελέγχου του OpenCart, ο οποίος παρέχει μια επισκόπηση των παραγγελιών, των πωλήσεων, των πελατών κ.λπ.
Πριν ξεκινήσουμε με τον Πινάκα Διαχείρισης επιβάλλεται να κάνουμε κάποιες απαραίτητες ρυθμίσεις.
System Settings
Μεταβείτε στο System > Settings και πατήστε Edit για να αλλάξετε τις προεπιλεγμένες πληροφορίες καταστήματος. Από την καρτέλα Store, μπορείτε να αλλάξετε το όνομα του καταστήματος, τον κάτοχο, τη διεύθυνση και άλλες λεπτομέρειες.
Στην καρτέλα Local, θα δείτε τις επιλογές για την περιοχή του καταστήματος. Εδώ μπορείτε να επιλέξετε τη γλώσσα, όπως επίσης να αλλάξετε νόμισμα και μονάδες .
Στην καρτέλα Image, μπορείτε να αλλάξετε το λογότυπο και το favicon του καταστήματός σας.
Το OpenCart σάς επιτρέπει επίσης να διαχειρίζεστε ορισμένες από τις ρυθμίσεις του διακομιστή μέσα από τον πίνακα διαχείρισης. Στην καρτέλα Server, υπάρχουν πολλές ρυθμίσεις για Ασφάλεια, Μεταφορτώσεις και Χειρισμούς σφαλμάτων. Επίσης, στην ίδια καρτέλα, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τις διευθύνσεις για SEO-friendly URLS.
Μπορείτε να προσθέσετε κατηγορίες και προϊόντα στο κατάστημά σας OpenCart με λίγα μονο κλικ. Μεταβείτε στον Catalog > Categories και πατήστε το Add New button.
Στην καρτέλα General, εισαγάγετε το όνομα κατηγορίας, την περιγραφή και άλλα σχετικά δεδομένα.
Στην καρτέλα Data, υπάρχει μια επιλογή για να επιλέξετε Parent category, Φίλτρα, προσθήκη εικόνας κατηγορίας και ένα σημάδι επιλογής για εμφάνιση της κατηγορίας στη γραμμή μενού.
Για να προσθέσετε ένα προϊόν στο OpenCart, μεταβείτε στον Catalog > Products και κάντε κλικ στο Add New. Δεδομένου ότι αυτό το ποστ είναι οδηγός για αρχάριους, θα μιλήσουμε μόνο για τις τρεις πρώτες καρτέλες.
Στην καρτέλα General, έχετε τα πεδία εισαγωγής για Όνομα προϊόντος και περιγραφή, Meta-tag title, περιγραφή, keywords και ετικέτες προϊόντων.
Στην καρτέλα Data, μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον πληροφορίες προϊόντος, όπως Μοντέλο, SKU, Τοποθεσία, Τιμή, Ποσότητα, Κατάσταση και άλλoυς κωδικούς προϊόντων όπως UPC, EAN, JAN, ISBN κ.λπ.
Στην καρτέλα Links, μπορείτε να αναφέρετε τον κατασκευαστή του προϊόντος, να επιλέξετε Κατηγορίες, Φίλτρα, Σχετικά προϊόντα κ.λπ.
Με αυτό τον τρόπο θα μπορείτε εύκολα πλέον να εγκαταστήσετε το OpenCart και να δημιουργήσετε το ηλεκτρονικό σας κατάστημα.